Stevns klint

For ca 65 millioner år siden blev jorden ramt af en enorm astroide. Den deraf følgende globale katastrofe, udslettede en meget stor del af livet på jorden.

Dinosaurerne forsvandt ved denne lejlighed og mange planter og dyr gik til grunde, men katastrofen banede vejen for nye arter, der med evolutionens hjælp bla førte til at vi, mennesket kom på banen.

Og hvorfor så denne intro til en tur til Stevns?

De amerikanske forskere Luis og Walter Alvarez (far og søn) fandt i nittenfirserne beviser for ovenstående katastrofe netop i et lag på Stevns klint i det såkaldte “fiskeler”. I dette tynde sorte lag finder man stort set ingen fossiler fra andre væsner end fisk. Fossiler som klinten ellers er ganske rig på.

I laget er der også store koncentrationer af stoffet iridium der stort set ikke findes på jorden, men tilgengæld i astroider.

Udfra dette og prøver fra ca 100 andre steder på jorden fremkom Alvarez senior og junior med teorien om dinosauernes uddøen. En teori man stadig diskuterer, men en teori langt de fleste forskere anser som den bedste forklaring.

Astroiden menes at have ramt ned i det nuværende Mexico, men der er dog flere andre steder på jorden der “kæmper” om at være Stedet.

Alt dette kan man godt gå og tænke på en efterårsdag langs Stevns klint. Man kan også bare gå en tur langs klinten, enten ovenfor på “trampestien” eller langs stranden og nyde det særlige naturfænomen klinten er.

Se flere billeder fra Stevns her

Sort sol

Søndag d. 16. oktober var vi på tur til marsken for at se sort sol. Undervejs var der også tid til at se Noldemuseet samt fuglene ude ved diget ved Margrethe Kog og Rickelsbüller Koog. Turen var i FOF-regi og det var Thomas der stod som turleder med Henrik som assistent.

Turen fra Østerport til Sønderjylland blev kun afbrudt af et frokostophold ved Fjelsted Skovkro på Fyn samt af Thomas’ fortællinger om de fugle vi så undervejs.

Vi ankom til Noldemuseet i høj sol. Her var der både tid til at se museet og den smukke have, der stadig var fyldt med blomster, selv vi er noget henne på året. 

Ved Margrethe Kog/Rickelsbüller Koog var engene fyldt med bramgæs. Det er svært at sætte et præcist tal på, men det var mange tusinde. Efter diget gik det til vådområderne ved Bundesgaard See for at se sort sol. Vejret var stadigt helt fantstisk og efter en halv times ventetid startede showet. Den næste halve times tid væltede stæreflokkene ind fra alle sider.

De helt store flokke sås dog kun på noget afstand. Men spektakulært er det og alle nød den helt unikke oplevelse det er. 100.000 stære (mindst) mod en orange solnedgangshimmel er altså et smukt syn.

Thomas

Se flere billeder fra turen her